Kosmetiikan maahantuonti

sunnuntai 4. elokuuta 2019
Alkuvuodesta 2019 aloin virallisesti maahantuojaksi, sillä aloimme tuomaan Eurooppaan korealaista Eyenlip brändiä. Ennen tätä teimme yhteistyötä eurooppalaisten maahantuojien kanssa ja ostimme kosmetiikkaa siis Euroopan sisältä. Ajattelin tässä blogitekstissä avata enemmän, mitä kosmetiikan maahantuonti vaatii ja mitä EU:n laki velvoittaa. 

Jos olet vasta perustamassa yritystä tai suunnittelet vaikkapa kosmetiikan verkkokauppaa, suosittelen aina ensimmäisenä toimimaan yhteistyössä jo nykyisten maahantuojien kanssa. Maahantuonti EU:n ulkopuolelta maksaa ja siihen liittyy paljon vastuuta eikä uuden yrityksen ole välttämättä mahdollista saada maahantuontisopimuksia EU:n ulkopuolelta (niihin liittyy myös yleensä isot myyntitavoitteet, maahantuontisoppareista lisää myöhemmin). Toki jos bisnesideasi on niin ainutlaatuinen, tai olet löytänyt brändin jota Euroopasta ei saa, maahantuonti on ainoa vaihtoehtosi. 

Kosmetiikan maahantuontiin kuuluu kaksi asiaa: tuotteiden CPNP-rekisteröinti ja tuotteiden turvallisuusselvitys. Kosmetiikan CPNP-rekisteröinti


Kosmetiikan CPNP-rekisteröinti tarkoittaa tuotteiden rekisteröintiä Euroopan unionin CPNP-portaaliin. Tähän liittyy paljon väärinkäsityksiä ja erityisesti Euroopan ulkopuolella kuvitellaan tämän olen todella monimutkainen ja ongelmallinen asia. Olen monesti Koreassa selittänyt, että CPNP-rekisteröinti on oikeasti helppoa ja nopeaa. 

CPNP-portaaliin tulee siis rekisteröidä jokainen tuote, joka Eurooppaan tuodaan. Rekisteröinti on ilmaista ja minulla se on ollut myös todella nopeaa, sillä olen saanut nopeasti valmistajalta kaikki tarvittavat tiedot. CPNP-portaaliin tulee siis syöttää kaikki tiedot tuotteesta ainesosista lähtien. Sinne voi syöttää ainesosaluettelon suoraan esim. PDF-muodossa, jolloin jokaista ainesosaa ei tarvitse edes yksitellen syöttää. Portaaliin tulee syöttää myös pakkauksen kuva. 

Portaalin tietoja käyttää mm. myrkytyskeskukset eli jos joku kuluttaja soittaa myrkytyskeskukseen, työntekijät löytävät portaalista kaikki kosmeettiset tuotteet. 

CPNP-portaali ei ole kaikille avoin, eli et pysty itse tarkistamaan mitä tuotteita tietyltä brändeiltä on portaaliin syötetty. Kuitenkin esimerkiksi minä näen sinne itse syöttämäni tuotteet eli pystyn tarvittaessa tsekkaamaan sieltä CPNP-numerot, jos asiakkaani kysyy varmistusta tuotteiden rekisteröinnille. 

Rekisteröintiä varten tarvitset siis vain tuotteiden ainesosat (myös ns. reseptin, josta käy ilmi, minkä verran mitäkin ainesosaa tuotteessa on) ja kuvan pakkauksesta. 

Kosmetiikan turvallisuusarviointi / selvitys


Sen lisäksi, että kaikki kosmetiikkatuotteet täytyy rekisteröidä CPNP-portaaliin, niille täytyy teettää turvallisuuselvitys. CPNP-rekisteröinti on ilmaista, turvallisuusselvitykset eivät ole. Ja tässä on yksi syy, miksi uuden yrityksen kannattaa tehdä yhteistyötä nykyisten maahantuojien kanssa, sillä useiden tuotteiden turvallisuusselvitykset voivat maksaa hyvinkin paljon. 

Turvallisuusselvityksiä tekeviä yrityksiä on Euroopassa melkoisen monta eli kannattaa kilpailuttaa yritys, jolta selvitykset ostaa. "Turvallisuusarvioinnin saa tehdä vain henkilö, jolla on kosmetiikkalainsäädännössä määrätty pätevyys. Turvallisuusarviointi on pätevän henkilön tekemä tieteellinen riskinarviointi, jossa otetaan huomioon ainesosien vaaraominaisuudet sekä käyttömäärät ja -tavat, valmiin tuotteen stabiilisuus sekä fysikaalis-kemialliset ominaisuudet sekä valmiin tuotteen mikrobiologinen laatu. Turvallisuusarvioinnin sisältövaatimukset on asetettu kosmetiikka-asetuksen liitteessä I (kosmeettisen valmisteen turvallisuusselvitys)." Lähde: Teknokemia.


Kun turvallisuusselvitys on tehty, saat siitä itsellesi kyseisen arvion, jonka voit tarvittaessa jälleenmyyjille / asiakkaille näyttää ja kertoa, että olet tehnyt kaikki mitä EU:n laki vaatii. Ainakin korealaisen kosmetiikan osalta todella moni yritys EU:ssa on tehnyt kyllä CPNP rekisteröinnin mutta turvallisuusselvityksistä heillä ei ole mitään hajua. Korealaista kosmetiikkaa tuodaan myös Eurooppaan ns. hämäriä reittejä, eli ei heidän oikeilta valmistajilta vaan esimerkiksi Kiinan tukkukaupoista. Nämä "hämärät" maahantuojat eivät tietenkään teetä tuotteille selvityksiä, sillä eivät ole tuotteiden virallisia maahantuojia. Tiedän muutamankin korealaisen kosmetiikan brändin Suomessa, joilla ei oikeasti ole virallista maahantuojaa edes Euroopassa (olen itse istunut palaverissa näiden brändien kanssa Koreassa) eikä niille siten todennäköisesti ole teetetty turvallisuusselvityksiä.

Kosmetiikan vastuuhenkilö


EU:n kosmetiikka-asetus vaatii, että tuotteilla täytyy olla vastuuhenkilö. Jos siis tuot tuotteita Eurooppaan, rekisteröit ne ja teetät turvallisuusselvitykset, yrityksesi on tuotteiden vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön täytyy mm. säilyttää tuotteen tuotetietoja 10 vuoden ajan siitä päivästä alkaen, kun tuote on saatettu markkinoille. Vastuuhenkilöllä on myös paljon velvollisuuksia, jotka on listattu mm. täällä.  

Näistä syistä kannattaa tarkkaan miettiä, mitkä brändit / tuotteet ovat sellaisia, joiden vastuuhenkilönä pystyt seuraavan 10 vuoden ajan olemaan. 

Korostan siis, että tämä koskee maahantuontia esimerkiksi Aasiasta tai Jenkeistä. Jos haluat alkaa myymään Suomessa tuotteita, joita myydään jo vaikka Italiassa, asia on eri. Silloin näillä tuotteilla on jo vastuuhenkilö Italiassa ja sinun vastuulla ei ole tuotteiden turvallisuus. Uuden yrittäjän on siis helpompi päästä vauhtiin ostamalla tuotteita Euroopasta ja kun liiketoiminta kasvaa / vakiintuu, on helpompi saada maahantuontisopimuksia. 

Maahantuontisopimukset


Jos EU:n kosmetiikka-asetuksen vaatimukset eivät tuota ongelmia, seuraava asia on neuvotella haluamasi brändin maahantuontisopimus. Tämän luulisi olevan kaikille itsestään selvää mutta sanon tämän silti. Älä osta myymääsi tavaraa mistään hämärämarkkinoilta tai epämääräisiltä tukkukauppiailta. Kun aluksi suunnittelin yritykseni perustamista, törmäsin todella isoihin tukkukauppiaisiin, josta olisi saanut kosmetiikkaa edullisesti ja kaikki mahdolliset brändit. Näistä ei kuitenkaan voi olla varmoja, onko tuotteet aitoja. Minä en ainakaan haluaisi myydä asiakkailleni feikkejä tuotteita, varsinkin kun kyse on kosmetiikasta. Et voi tietää mitä myrkkyä (näin kärjistettynä) feikeissä tuotteissa on. Jokainen myös väittää olevansa virallinen jälleenmyyjä / maahantuoja ja minulle on jopa valehdeltu, että yksi yritys on erään brändin maahantuoja vaikka selvitin Koreasta, että näin ei ole. 

Turvallisinta on siis pyrkiä neuvottelemaan sopimukset suoraan valmistajien kanssa ja jos he ovat jo sopimuksen Suomeen / haluamallesi alueelle tehneet, he kyllä ohjaavat sinut oikealla maahantuojalle. Isoja ulkomaalaisia yrityksiä voi olla vaikea saada kiinni tai löytää sieltä oikea henkilö. Olen itse lähettänyt eräällä brändille niin monta sähköpostia, että itseäkin jo hirvittää enkä koskaan saanut vastausta. Nykyisin minulla on korealainen yhteistyökumppani, joka neuvottelee sopimukset puolestani / pitää yhteyttä korealaisiin firmoihin. Tämä on kultaakin arvokkaampi yhteistyökumppani liiketoimintani kannalta ja haluankin korostaa, että verkostot ja yhteistyökumppanit ovat maahantuonnissa avainasemassa. Apua voi myös kysyä mm. suurlähetystöistä, kuten itse tein uuden bisnesideani tiimoilta. 

Kun olet saanut oikeat henkilöt kiinni, alkaa itse neuvottelu. Tärkeintä on tietenkin neuvotella mahdollisesti yksinoikeudesta, myyntitavoitteista (isoilla brändeillä on tietenkin isommat vaatimukset) ja itse neuvottelen aina myös alueesta, jolla tuotteita saan myydä. Suomi on pieni maa, joten en itse lähtisi teettämään tuotteille turvallisuusselvityksiä ja olemaan tuotteiden vastuuhenkilö koko Euroopassa, jos sopimukseni kattaisi tuotteiden myynnin vain Euroopassa. 

Ja sitten vain myymään tuotteita! 

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi :)