Verkkokaupan perustaminen

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Sain toiveen kirjoittaa postaus verkkokaupan perustamisesta. Vaikka aihe poikkeaa aika paljon blogini yleisestä sisällöstä, haluan silti tuoda tänne enemmän ns. bisnespuolta. Verkkokaupan perustamiseen (ja erityisesti sen menestymiseen) liittyy paljon erilaisia asioita, joten käyn tässä ensimmäisessä postauksessa läpi verkkokaupan perustamiseen liittyviä perusjuttuja ja kirjoitan myöhemmin lisää esimerkiksi verkkokaupan markkinoinnista. Tämä postaus on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että verkkokauppa perustetaan harrastuksena / yksittäisenä henkilönä. 

Nämä kaikki ovat myös omia mielipiteitäni, ei ultimaattisia totuuksia. En myöskään tässä avaa enempää yrityksen perustamiseen liittyviä asioita, niistä löytyy jo todella paljon tietoa netistä.

Haluan heti alkuun sanoa, että verkkokaupan perustaminen sisänsä on edullista ja kiinteät kustannukset ovat matalia, joten kannattaa verkkokauppa ehdottomasti perustaa jos se vähänkin mietityttää. Siinä ei sinänsä paljoa menetä, jos verkkokauppa ei menestykään.

Mitä myyt ja mistä saa tuotteet?

Minusta ihan ensimmäiseksi täytyy lähteä liikkeelle siitä, mitä aiot myydä ja mistä saat tuotteet. Me päätettiin aluksi, että olisi kiva perustaa verkkokauppa ihan harrastukseksi päätyön ohelle. Ei siis edes tiedetty mitä alamme myymään. Yksi ilta muutaman viinilasin jälkeen se kuitenkin iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, että korealaista kosmetiikkaa tietenkin. Todennäköisesti sinulla on jo joku visio tuotteista, jos verkkokaupan perustamista mietit. Kannattaa tehdä jonkun verran kilpailija-analyysia siitä, millaisia toimijoita jo on ja miten voisit erottua joukosta. Ei kannata hylätä ideaa, vaikka kilpailijoita olisi paljon. Se vain kertoo siitä, että myös kysyntää on. Toki jos kilpailijoita on paljon, vaatii enemmän työtä erottua joukosta. Minulla oli esimerkiksi alusta alkaen Beautykoon erilainen visio ja visio siitä, miten Beautyko erottuu muista.

Ennen kuin Beautykoon oltiin mietitty edes nimeä, mietimme että mistä saamme ostettua korealaista kosmetiikkaa. Onko tuotteilla virallisia jälleenmyyjiä Suomessa vai saisiko tuotteita edullisemmin muualta Euroopasta? EU on vapaa kauppa-alue, eli periaatteessa saat tilata tuotteita mistä vain Euroopasta. Vaikka haluaisinkin tukea suomalaisia yrityksiä, me tilaamme lähes kaikki tuotteet Euroopan muilta virallisilta jälleenmyyjiltä, koska hintataso on niin paljon alhaisempi. Näin pystymme myös hinnoittelemaan tuotteet selkeästi muita alhaisemmaksi (meillä yksi Mizonin seerumi maksaa 10e vähemmän kuin muilla). Kartoita siis jälleenmyyjiä ja etsi tuotteet edullisesti (älä kuitenkaan tilaa mistään hämäräkaupoista Kiinasta, kuten jotkut tekevät).

Jälleenmyyjiä voi olla vaikea löytää, sillä monella ulkomaalaisella jälleenmyyjällä ei ole toimivia nettisivuja tai muuten hakukonelöydettävyys on heikkoa.

Oman maahantuonnin aloittaminen ei hyvin todennäköisesti ole heti mahdollista, koska maahantuojilla on yleensä kovat myyntitavoitteet eikä maahantuontisopimuksia noin vain uusille yrityksille anneta. Lisäksi kosmetiikassa maahantuojan vastuulla on tuotteiden turvallisuusselvitykset, joihin uudella yrityksellä ei välttämättä ole varaa. Eli etsi luotettavia yhteistyökumppaneita, joilta tilata tavaraa. 


(Beautykon ensimmäisiä tilauksia joulukuussa 2017)

Paljonko tarvitset pääomaa verkkokaupan perustamiseen?

Kun olet selvittänyt mistä saat tuotteet (tai vaikka teet itse tuotteesi), tarvitset rahaa tuotteiden ostoon ja mahdollisesti verkkokaupan rakentamiseen, ellet osaa tehdä sitä itse. Suosittelen, että pidät aluksi tuotevalikoiman ja varaston pienenä. Et voi tietää, mitkä tuotteet menevät kaupaksi ja mitkä ei, joten on kurjaa säilöä montaa kymmentä tuottetta oman kämpän varastossa, jos niitä ei kukaan osta. Itse tein sen virheen, että ostin tuotteita ihan liikaa. Valikoima oli pieni koska käytin kaikki rahani siihen, että ostin yhtä tuotetta todella paljon. Ajattelin, että kyllähän nämäkin nopeasti menee. No ei mennyt.

Rahaa tarvitsee tuotteiden lisäksi mahdollisesti esim. verkkokaupan rakentamiseen / koodaamiseen, tästä lisää alempana. Tämänkin kulun voi välttää.

Pääoman määrä riippuu ihan siitä, millaisen verkkokaupan haluat ja kuinka paljon haluat sinne tuotteita. Hyvin pienelläkin summalla pääsee liikkeelle mutta kannattaa ottaa huomioon, että asiakkaat eivät välttämättä halua ostaa verkkokaupasta, jossa tuotteita on myynnissä 3. (Huomasin tämän itse Beautykon verkkokaupassa, jossa tuotteita oli todella vähän myynnissä).

Siinä suurimmat kulut. Varastoa ei kannata aluksi hommata, jos mitenkään pystyt pyörittämään verkkokauppaa kotoa. Sekin on turha kulu aluksi, jos verkkokauppa ei lähdekkään lentoon.

Verkkokaupan rakentaminen

Kun sinulla on tuotteet, tarvitset itse verkkokaupan. Verkkokauppapohjia on todella paljon ja niitä on helppo käyttää. My cashflow ja Holvi ovat käsittääkseni suosittuja, edullisia ja helppoja. Näin pystyt myös itse rakentamaan oman verkkokaupan etkä tarvitse välttämättä ulkopuolista osaamista alkuun. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä kaksi kaveriani olivat juuri perustaneet oman yrityksen ja tekivät meille verkkokaupan. Beautyko on siis Woocommerce-pohjalla ja se on ainoa, mitä itse suosin. Woocommerce mahdollistaa isotkin muokkaukset ja koodaamiset, joten halusin sen alusta alkaen tuohon pohjaan. Olen myös itse aiemmassa työpaikassani käyttänyt kyseistä pohjaa ja tehnyt siihen isojakin muutoksia, joten valinta oli meille helppo.

Toki voit ostaa verkkokaupan heti ulkopuoliselta toimijalta, mitä suosittelen jos tavoitteesi on isompi verkkokauppa eikä vain verkkokaupan pyörittäminen harrastuksena. Valitettavan usein verkkokaupoista huomaa, jos ne on itse ilmaiseksi tehty.

Pohjan lisäksi tarvitset verkkokauppaan maksutavan (meillä on Klarna) ja joissakin verkkokaupoissa nämä ovat jo valmiina. Tarvitset myös toimituksen tuotteille, Posti oli meille aluksi edullisin (ja helpoin) mutta nyt volyymien kasvaessa Posti käy kalliiksi. Muita vaihtoehtoja on mm. Postnord.

Verkkokaupan kustannukset

Meille kustannuksia syntyi aluksi vain palvelimesta (domain www.beautyko.fi sekä webhotelli, jossa Beautyko ns. sijaitsee), Klarnan maksutavasta sekä Postin palveluista. Kiinteitä kuluja meillä on Klarnan maksutapa (49e / kk) sekä Postin Smartship (tämän tarvitsee, jotta voi tulostaa pakettikortteja tilauksiin) 20e/kk. Muutoin Posti veloittaa meitä lähetettyjen pakettien mukaan, eli ne eivät ole kiinteitä kustannuksia vaan lasku tulee sen mukaan, paljonko olen tilauksia maailmalle lähettänyt.

Nämä ovat ns. pakollisia kuluja verkkokaupalle vaikka esimerkiksi maksutavan kuukausimaksu vaihtelee, riippuen minkä maksutavan valitset. Myös joihinkin verkkokauppapohjiin voi kuulua valmiiksi maksutapa mutta ylläpitokustannukset voivat silloin olla erit.

Verkkokaupan käytännön työ

Moni kyselee minulta, että miten verkkokauppaa käytännössä pyöritetään. Lyhykäisyydessään näin: näet verkkokaupassa tilauksen, tulostat siihen pakettikortin, pakkaat tilauksen, laitat päälle pakettikortin, viet paketin postiin ja merkitset tilauksen valmistuneeksi. Kuulostaa simppeliltä mutta kun tilauksia on odottamassa 25, uusia tuotteita pitäisi lisätä verkkokauppaan, pakkaustarvikkeet on loppu ja tulostimesta muste loppu, katastrofi on valmis (Tämä on siis realistinen kuvaus minun työpäivistä :D).

Lisäksi verkkokaupassa työllistää uusien tuotteiden lisäys, niistä täytyy tietenkin kirjoittaa kattavat kuvaustekstit, lisätä kuva, määrittää hinta jne. Minulla ainakin tässä prosessissa kestää melkoisen kauan, koska koitan kirjoittaa tuotteista kattavat infot.

Verkkokaupassa on myös loputtomasti erilaista fiksattavaa, minulla ois tällä hetkellä kymmeniä ideoita, joita verkkokauppaan haluaisin tehdä. Nämä kaikki ovat toki sellaista hifistelyä, jota ilmankin selviää.  

Myynti ja asiakkaat

Nyt sitten vaikeimpaan ja haastavimpaan vaiheeseen. Kun verkkokauppasi on valmis ja tuotteet hommattu, alkaa itse myyminen. Karu fakta on se, että asiakkaita ei noin vain ilmesty verkkokauppaasi. Verkkokauppoja on Suomessa (ja maailmalla) niin paljon ja asiakkailla on todella paljon varaa valita. Jotta verkkokaupan saa lentoon, tarvitsee se ihan hirveästi markkinointia. Tähän ei riitä, että perustat Facebook-sivut ja teet Instagram-tilin ja päivität sinne, että nyt on uusi verkkokauppa auki. Niitä päivityksiä ei tule näkemään kukaan. (Karu fakta). Tottakai on olemassa keissejä, jossa myynti lähtee lentoon yhden päivityksen jälkeen tai että varasto myydään loppuun samantien mutta silloin kyseessä täytyy olla todella spesiaalituote, eikä esim. kosmetiikkaa, jota saa miljoonista verkkokaupoista.

Voin rehellisesti myöntää, että olin jo kuoppaamassa Beautykon muutama kuukausi avaamisen jälkeen, koska verkkokaupan myynti oli niin haastavaa saada käyntiin oman päätyön ohessa. Koska aluksi rahaa ei ollut markkinointiin, ei tietenkään kukaan löytänyt meitä. (Voin joskus kirjoittaa tarkemmin, miten sain homman sitten alkuvaikeuksien jälkeen lentoon).  Tärkeintä on siis se, että älä luovuta jos oikeasti uskot ideaasi (pätee kaikkeen liiketoiminnassa). Asiakkaita kyllä tulee ajan kanssa mutta verkkokauppa ei todellakaan ole mikään oikotie onneen. Verkkokauppaa ei myöskään kannata perustaa sillä ajatuksella, että rikastut. Postikuluissa et voi koskaan jäädä voitolle (et voi velottaa asiakkailta korkeita postikuluja tai muuten kukaan ei tilaa), katteet ovat joillakin aloilla pienet, palautusrumba voi olla kallista ja volyymin pitäisi olla todella suuri, jotta verkkokaupalla rikastuisit. Itse perustin verkkokaupan puhtaasti siksi, että halusin jonkun ”oman jutun” ja kokemusta liiketoiminnan pyörittämisestä (olin valmistunut yliopistosta 2016 ja täynnä intoa omaan uraan). Beautykosta ei kuitenkaan tullut pelkkä harrastus vaan täysipäiväinen työ minulle.

Teen verkkokaupan markkinoinnista oman postauksen, kaikesta hakukonelöydettävyydestä sisältömarkkinointiin, muuten tämä postaus olisi todella pitkä.

Toivottavasti tästä oli apua omasta verkkokaupasta haaveileville! :) 

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi :)